tisdag, september 11, 2012

Espressomaskinsguiden för amatörer

Nu skall jag ha en liten espresso-/kaffemaskinsrecension. Eftersom jag bor tillsammans med en kaffeexpert har jag sett och testat det ena och det andra, men själv är jag fortfarande en amatör vad gäller maskiner och kaffe. Så här kommer några helt oprofessionella tips, av en som dricker sitt kaffe med mjölk.

Om jag skulle få bestämma om våra kaffemaskiner själv skulle jag absolut ha en sådan här i mitt kök:


Denna retroaktiga espressomaskin heter Ascaso Dream och kommer i många olika färger. En espressomaskin skall ju stå framme hela tiden så den får ju gärna vara snygg också. Denna är dock inte bara snygg, utan riktigt bra också. Den har en mjölkskummare (pinnen där till höger) med vilken du kan tillreda en cappuccino eller varför inte en latte.

Som tillägg till denna maskin skulle jag också införskaffa en kaffekvarn. Det finns inget bättre än nymalet kaffe på morgonen. Ljudet av kaffekvarnen och doften som sprider sig i lägenheten gör att vilken usel måndag morgon som helst genast blir lite bättre. Har du bara en mutterpanna hemma är en kaffekvarn också en bra kompletterande produkt!

 Köp inte den billigaste men du behöver kanske inte heller den dyraste. Den här har vi hemma (vi har två stycken kvarnar, en speciell för espresso och den här för bryggkaffe...), det är en Nivona CafeGrano och du kan ställa in malningsgraden på bönorna. Bryggkaffe och espresso skall ju ha olika grovhet på malningen och med den här går det lätt att justera. Om man är lat och inte vill justera emellan varven så införskaffar man två.



 Eftersom den rosa espressomaskinen kanske inte blir godkänd i alla hushåll kunde jag alternativt tänka mig en stiligare version. Som till exempel den här:


Det här är en Jura ENA Micro 1, en så kallad kaffeautomat, och passar dig som inte vill klotta i köket utan vill ha din nymalda espresso (eller kaffe) med ett enda knapptryck. Jo, den har en inbyggd kvarn! Den har dock inte någon mjölkskummare. En mjölkskummare kan man i och för sig införskaffa skilt.

 Dricker du som jag ofta mjölkkaffen (latten, capuccinon etc.) och vill vara riktigt Hard Core kanske du skall satsa på en Jura Ena Micro 9 istället med inbyggd mjölkskummare. Dessutom stilig som bara vad.




Den espressomaskin som för tillfället står i vårt kök är den här:

Det är en Gaggia Baby Class, vi har haft den i snart fem år och den har fungerat perfekt. Detta är alltså en "skaftmaskin" och den gör två portioner espresso åt gången, sen måste du fylla på igen. Mjölkskummningen fungerar också utmärkt. 

Är du en aktiv person som vill dricka din espresso också under din höstvandring i lappland? Då skall du ta med dig en handpresso. Espresso är ju all about the pressure och med den här kan du pumpa upp tryck så att du kan framställa en espresso långt ute i vildmarken


Den fungerar bra med espressoknappar. Espressoknapparna kan du förresten bra använda med nästan vilken skaftmaskin som helst. Kaffet i "knapparna" packas som nymalet så det är inget konserverat skit och det är svårt att misslyckas med dessa. Inte att förväxla med Nespressos kaffekapslar!

Men man vill ju ibland också ha "vanligt kaffe". För vanligt bryggkaffe behöver man inget konstigare än en pressopanna. Här kan du också läsa om hur man gör sitt kaffe i en pressopanna. Hur enkelt som helst och så mycket godare!


Bra tips också ifall ni har uselt kaffe på jobbet. Mal ditt kaffe hemma själv och ha en sådan här pressokanna på jobbet. Värm upp vatten i vattenkokaren och vips har du gott kaffe som gör alla dina kollegor gröna av avund! Det gjorde jag när jag jobbade på telefonfabriken. 
Nu är ja lyckligt lottad för på kontoret dricker vi kaffet ur en sådan här:


Det är en Jura Impressa F50 och passar perfekt på ett litet kontor (vi är 11st.). Den framställer både espresso och vanligt kaffe och har en inbyggd kvarn. Det som man måste tänka på är att använda bönor som lämpar sig till både espresso och vanligt kaffe. 

Det blev ett långt inlägg. Har ni några frågor?
Jag tror vi tar själva kaffedelen en annan gång. För det är ingen skillnad hur bra maskin du har om du ändå bara dricker skitkaffe.

Och låt mig ännu nämna att detta inlägg är skrivet helt på frivillig basis och inte sponsrat eller på något annat sätt uppmuntrat.
Alla bilder är lånade från Crema.

9 kommentarer:

  1. Vilket superinlägg! fina saker :)

    SvaraRadera
  2. Ojoj, nu gjorde du mig så kaffesugen att jag var tvungen att dricka en kopp. Att det enda kaffe till hands var pulverkaffe kändes dock nästan lite sorgligt och jag blev ännu mera sugen på att skaffa en ordentlig maskin. I och för sig har vi faktiskt en presso som sällan används...

    SvaraRadera
  3. Alla maskiner/tillbehör som står i skåpet tenderar bli oanvända. :) Har ni alltså en pressopanna för vanligt kaffe? Ni var visst en vanlig kaffeapparat också? Släng ut den isåfall tycker jag :)
    När får jag se er?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den torde vara för vanligt kaffe. Jag tappade glaskannan som hörde till den vanliga kaffekokaren- vi har alltså inget vettigt att fixa kaffe med hemma. Därför var jag tvungen att stilla kaffesuget med pulverkaffe. Vi vill gärna komma och kolla in er lägenhet! Vi kan i stort sett komma närsomhelst så säg en dag och tid bara så dyker vi upp ;)

      Radera
  4. Men pressopannan är vettig, släng hela kaffekokaren! :)
    Av nån anledning har vi massa program om veckokvällarna hela tiden, men helgen borde vi vara ledig, skall kolla Samulis kalender också så kan vi slå fast en tid!

    SvaraRadera
  5. Hej kaffe-experterna! Vilken kaffekvarn ska man skaffa om budgeten är begränsad?

    SvaraRadera
  6. Moi Linda!

    Om du vill ha en liten elektrisk kvarn för presskanna eller kaffebryggare, klarar du dig med en kvarn som malar med ett roterande blad. Bladet malar ganska ojämt, och en del av kaffet blir finmalet pulver medan en del blir grövre bitar, men resultatet är ändå tillräckligt bra. Bladkvarnarna brukar vara rätt kompakta, så de tar bara lite plats.

    När du förvarar kaffet i bönor, får du alla aromerna med i kaffet när du malar kaffet just före användning, så detta övervinner klart problemet med ojämn malningskvalitet.

    Här hittar du en bladkvarn från Bodum:
    http://www.crema.fi/fi/products/bodum/bistro-blade-grinder.html

    Om du vill satsa på en bättre elektrisk kvarn, som du kan också justera på malningsgraden för olika kokare (t.ex. presskanna, bryggare, mutterpanna, espressokokare), finns det många bra alternativ. En kvarn med bra pris-kvalitet är Wilfa CGR-1:
    http://www.crema.fi/fi/products/wilfa/cgr-1.html

    Om du vill vara retro och mala ditt kaffe för hand, hittar du många bra manuella kaffekvarnar på markanden. Denna kvarn från Hario erbjuder bra malningskvalitet till vettigt pris:
    http://www.crema.fi/fi/products/hario/skerton.html

    För en ännu mer retro-upplevelse kan du välja tyska Zassenhaus, som ger 25 års garanti till sina kvarnar. Bättre kvalitet på handkvarn får man söka!
    http://www.crema.fi/fi/products/zassenhaus/brasilia.html

    Vill du veta mera så lönar det sig att komma på ett besök till Elisabetsgatan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket för svaret och tipsen, får försöka bestämma mig för något! :)

      Radera